
25 ÅR PÅ TRONEN! I januar neste år er det 25 år siden tronskiftet i 1991 – og Kongebloggen synes det bør være en passende anledning å samle inn til en folkegave til kongeparet – og hele nasjonen… (kongehuset.no)
Den ideelle gaven til Regjeringsjubileet neste år!
Ønsket om et fast museum for de store kongelige samlingene har dukket opp med ujevne mellomrom de siste årene , og det er hevet over enhver tvil at også kongeparet ønsker et slikt museum velkommen – for bedre å kunne dele sine skjulte skatter med folket.

GLADE JUBILANTER: Det var et stolt og opprømt kongepar som i 2012 kunne ta imot Regjeringens gave til deres 75 – årsdager: Nasjonalmuseets store utstilling av Slottets samlinger. (ntb)
Kong Harald og dronning Sonja tok i sin tid selv initiativet til en storstilt registrering og katalogisering av samlingene – 400 000 gjenstander totalt.
Dette var bakgrunnen for at Regjeringen i anledning kongeparets 75 årsdager i 2012 kunne gi dem utstillingene «Reiser» i bursdagsgave – en gave de med stor glede og stolthet delte med sitt folk.

TAKKET SAMMEN: Kong Harald og dronning Sonja takket sammen for gaven – og viste sitt tydelige engasjement for prosjektet. (ntb)
Møbler og kunst, klær og tilbehør, fotografier og dokumenter – mye helt fra kong Karl Johans tid.
Ja, til og med den praktfulle kroningsvognen fra 1906 hadde man pusset støv av!
I dag er de mange gjenstandene fra de populære og kritikerroste utstillingene for lengst tilbake i magasiner og på lagre flere forskjellige steder i Oslo. Uten at noe er avklart om deres framtid.

MED KRONINGSVOGNEN: I anledning utstillingen i 2012 hadde man også restaurert den vakre kroningsvognen fra 1906. (ntb)
Selv har jeg nettopp besøkt årets sommerutstilling på Åpent slott – den kanskje vakreste noen gang…
For anledningen har man dekket fire historiske bord i fire av kongeboligens vakreste rom – med møbler og dekketøy, serviser og sølv fra Slottets samlinger.
Samt tidstypiske blomsteroppsatser.

VELKOMMEN TIL BORDS! I anledning Åpent slott er det i sommer dekket fire utsøkte tafler i fire av Slottets vakreste rom. Her dronning Mauds dessertbord i Den lille festsal. (ntb)
Noe stammer helt fra Bernadottenes tid – og mye er gaver fra Storbritannia og fra Danmark, der jo vår moderne kongefamilie har sine røtter .
Historien om våre konger og deres familier fra 1814 – og ikke minst fra 1905 og fram til i dag – er også vår felles historie om nasjonen Norge.

UTSØKT TAFFEL: Et nærbilde fra dessertbordet i Den lille festsal – med utsøkt servise og frodige, asymmetriske blomsterdekorasjoner , slik dronning Maud likte det. (ntb)
På mine reiser i Europa har jeg i årenes løp besøkt mange slottsmuseer – og museene på Amalienborg i København og på Kungliga slottet i Stockholm er alltid faste poster på programmet , når jeg besøker våre naboland. Både pga de faste samlingene og de årlige temautstillingene.
Og jeg tenker alltid at dette kunne vi ha gjort like bra hjemme!
Jeg våger dessuten å påstå at et slikt museum med alle Slottets skatter kan bli et av hovedstadens, ja landets, aller best besøkte museer.

SOM I DANMARK: Dronning Margrethe av Danmark er glødende opptatt av kongehusets historie – og slottsmuseet på Amalienborg slott. Hun låner da også jevnlig ut både klær og smykker til museets temautstillinger. Det gjorde hun også i anledning sin 75 årsdag i april. (ntb)
I januar neste år er det 25 år siden tronskiftet i 1991 – og ingenting kunne vel passe bedre at vi ved en slik anledning kunne gi kongeparet – og oss selv – et permanent slottsmuseum i gave. Med bidrag både fra det offentlige og fra private.
Ja jeg tenkte faktisk at vi alle skulle kunne bidra etter evne – og kanskje motta små «andelsbrev» som bevis…

JUBILERER: I januar neste år kan kong Harald og dronning Sonja feire 25 år som Norges kongepar – og sølvjubilantene vil helt sikkert bli behørig feiret av både folket og det offisielle Norge. (ntb)
Et samlet storting har for lengst bedt om en vurdering av et slikt museum, men saken ligger fortsatt «til utredning» i Kulturdeparementet.
Nå bør Regjeringen generelt og Kulturminsteren spesielt kjenne sin besøkelsestid!

ET PASSENDE BYGG? Geografisk Oppmålings vakre bygg like ved Slottsparken er nå ledig – og Riksantikvaren mener det ville passe perfekt til å huse et slottsmuseum. (Scanpix)
Riksantikvaren uttalte seg allerede for flere år siden positivt til eventuelt å ta i bruk historiske bygninger son nå står ledige i Oslo sentrum til et slikt formål . Og han mente selv at Geografisk Oppmålings vakre og ærverdige bygg like ved Slottsparken burde være en favorittkandidat.
Både fordi bygget harmonerer med Linstows stilrene slott – og fordi det der eventuelt er plass til et moderne sidebygg, som kan romme kroningsvognen og andre større kjøretøy.

I AFTENPOSTEN: Dagens utgave av Kongebloggen er også publisert som innlegg i mandagens Aftenposten på s. 10 i del 2 – og det har vært mange hyggelige tilbakemeldinger. (tv2)
Andre har ment at Slottets gamle staller i utkanten av Slottsparken – mot Parkveien – burde være et passende sted å plassere et slottsmuseum. Både pga nærheten til Slottet og fordi det også der vil bære mulig å bygge nytt.
Det vil selvsagt ta langt mer enn et halvår å opprette et slikt museum…
Men det ville være så flott om beslutningen om både opprettelse, finansiering og lokalisering var tatt innen jubileumsdagen i januar – og et dokument høytidelig bli overrakt kongeparet som et synlig bevis.

BEGEISTRET: – Tenk om vi kunne ha slike utstillinger på et eget museum hele året! TV2s kongehusekspert Kjell Arne Totland besøker sommerens utstilling med utsøkt dekkede bord på Slottet i Oslo. (tv2)
Så kan jo åpningen av de store, permanente utstillingene heller vente til kong Harald og dronning Sonjas respektive 80-årsdager i februar og juli 2017…
Har du kommentarer, spørsmål eller forslag til Kongebloggen?
Skriv til meg på mail kjt@tv2.no
Følg meg også på twitter @tv2KjellArne